Strenghtening mobility in Međimurje County / Jačanje mobilnosti u Međimurju

Povećanje informiranosti, vidljivosti, socijalne uključenosti i podizanje kvalitete pripreme mladih za projekte mobilnosti na području Međimurske županije

Association Strive! do sada je kao partnerska organizacija sudjelovala u više od 50 međunarodnih projekata te u projekte mobilnosti uključila preko 300 sudionika i sudionica iz svih dijelova Hrvatske. Mobilnost u svrhu učenja može se definirati kao transnacionalna mobilnost u svrhu stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija kao što su obrazovne razmjene, projekti volontiranja, međunarodni tečajevi stranih jezika i projekti neformalnog učenja (Europska komisija, 2011.) No, unatoč dugogodišnjem radu Udruge, mladi u Međimurskoj županiji i dalje nisu dovoljno informirani o mogućnostima koje pruža Europska komisija i program Erasmus + i ne koriste prilike koje im se nude. U prilog tome idu i podaci da se od 2015. godine samo 20 pojedinaca iz Međimurske županije (6,6% od ukupnog broja sudionika Udruge) odlučilo uključiti u Strive!ove projekte, dok je nekolicina njih odustala nakon selekcije radi straha od nepoznatog, nepovjerenja u program, neodobravanja roditelja, nedostatka financija za kupovinu avionskih karata ili nepoznatog razloga.


Kako bi povećali broj korisnika Erasmus + programa iz Međimurske županije, potrebno je povećati vidljivost sufinanciranih projekata, kvalitetu pripreme sudionika za mobilnosti, informirati roditelje potencijalnih mladih sudionika o prednostima sudjelovanja u projektima mobilnosti, pružiti financijsku potporu mladima iz socijalno ugroženih obitelji u kupovini putnih karata te stvoriti mrežu korisnika programa iz Međimurske županije.

Iako je 2020. godina izuzetno teška za provođenje projekata mobilnosti radi nemogućnosti organiziranja putovanja zbog zatvaranja granica, neredovitih avionskih linija te strogih mjera koje je uzrokovala pandemija COVID-19, manji broj projekata mobilnosti u Europi ipak se implementira uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera. Problematiku također stvara veliki trošak testiranja na COVID 19 koji si mlade nezaposlene osobe ili osobe uključene u obrazovni sustav (studenti, srednjoškolci) najčešće ne mogu priuštiti te odustaju od same prijave na projekte iako su svi ostali troškovi pokriveni. Još veća problematika jest fokus medija na COVID 19 i kontinuirano izvještavanje o povećanju broju zaraženih osoba u državi i svijetu uz nemogućnost filtriranja točnih informacija što izaziva strah javnosti i nemogućnost donošenja racionalnih odluka kako od strane organizatora mobilnosti tako i od strane potencijalnih korisnika programa. Navedeni problemi, uzrokovali su odgodu implementiranja međunarodnih razmjena za 6 do 9 mjeseci, ovisno o projektu, kada se očekuje stabilnije stanje.


Strive! je trenutno partner na 20 financiranih projekata mobilnosti od strane Erasmus+ programa i svi su odgođeni za 2021. godinu. Teme koje trenutno odobreni projekti mobilnosti pokrivaju su: poduzetništvo mladih, korištenje društvenih medija u radu s mladima, poticanje mladih iz ruralnog područja na aktivno uključivanje u lokalnu zajednicu, kritičko razmišljanje, upoznavanje problema migranata i jačanje solidarnosti, poticanje sporta u vrijeme pandemije kroz digitalne kanale, zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, povezivanje kultura te međunarodnih inicijativa, ruralno poduzetništvo mladih, te društveno poduzetništvo i rješavanje problema.


Projektom „Jačanje mobilnosti u Međimurju“ želimo povećati broj korisnika programa iz Međimurske županije kako bi sudionici stečene vještine, znanja, iskustva i konekcije primijenili upravo na području Međimurja, doprinijeli razvoju lokalne zajednice te se aktivno uključili u planiranje novih projekata mobilnosti na području županije. Međimurska županija podržala je projekt u iznosu od 5000 kuna.


Obzirom na navedene probleme i nemogućnost zadovoljavanja ciljeva projekta do prosinca 2020. kada je predviđen završetak lokalnih projekata, obratiti ćemo se Međimurskoj županiji za razumijevanje i produženje roka trajanja projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *